Hommels zijn in staat biologische organismen met een antagonistische werking tegen bacterievuur in de boomgaard te verspreiden, maar de werking is niet afdoende. Pcfruit onderzoekt met een aantal Belgische partners in hoeverre het mogelijk is appel- en perenboomgaarden met hulp van biologische controle-organismen (BCO’s) vrij te houden van bacterievuur.
Het eerste deel van het onderzoekstraject werd eind 2016 afgerond. Van vier BCO’s is vastgesteld dat ze potentieel werking hebben tegen bacterievuur. Maar alleen hommels volstaan niet om voldoende van deze antagonistische organismen in de bloemen te brengen voor een effectieve bacterievuurbestrijding.
In een driejarig vervolgtraject wordt bekeken of een combinatie van een eenmalige bespuiting met BCO’s in het begin van de bloei, gevolgd door secundaire BCO-verspreiding door bloembezoekende insecten kan volstaan voor bacterievuurbestrijding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hommels met BCO-belading en honingbijen zonder BCO-belading.

Eén van de doelen van het onderzoek is bacterievuurvrije gebieden vrij van bacterievuur houden voor de export naar China (350 ha). Ook kan de techniek gebruikt worden op bedrijven die recent met bacterievuur te maken hebben gehad, mits de infectiedruk laag is (potentieel 400 ha peer en 600 ha appel). Tot slot is de techniek ook interessant voor bedrijven die laat jonge bomen hebben geplant en waarbij de late bloei een risico voor bacterievuur vormt (100 ha per jaar).

Bron: innovatienetwerk.be

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 april 2017 - 20:41