Sinds vorig jaar ligt er een demo van de appel Honeycrisp op de proeftuin in Randwijk (op de Europese markt beter bekend als HoneyCrunch). De demo is aangelegd in opdracht van de Franse Pomanjou Group die beschikt over de Europese vermarktingsrechten. Zij wil in 2017 een groep telers interesseren om ook Honeycrisp te gaan telen. Reden hiervoor is dat de appel ook in Nederland goed wordt gegeten. De teeltwijze van Honeycrisp in Frankrijk wijkt erg af van de Hollandse teeltwijze van appels. Hoofdreden hiervoor is dat de appel extreem beurtjaargevoelig is. In overleg met Fruitconsult is besloten om een gedeelte ‘op zijn Frans’ te telen en een deel op de Hollandse manier. Op zijn Frans betekent: geen productie in het tweede jaar, maar zoveel mogelijk groei (zie de foto: links Nederlands en rechts Franse teeltwijze). Ook zullen de bomen binnen het Franse systeem mechanisch gesnoeid worden. “Je zou denken, geen productie dan komt er explosieve groei, maar dat valt erg mee”, constateert Fruitconsult-adviseur Jan Peeters. De bomen staan er echter niet zo blij bij. “Ze verzuipen in de assimilaten, dit is te zien aan het rode blad”, aldus Peeters. Naar verwachting wordt er bij de Nederlandse teeltwijze zo’n 7 á 8 kg per boom geplukt.
Naast extreme beurtjaargevoeligheid is ook de bewaarkwaliteit nog niet optimaal, zegt de adviseur. “Wat betreft ziektegevoeligheid is de boom het lieverdje van de klas. Daarnaast is het een zeer gewilde appel. In Washington State, het grootste appelteeltgebied in Amerika, is dit de afgelopen vijf jaar het meest geplante ras.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 juli 2015 - 16:55