De start van het groeiseizoen is volgens het KNMI gedefinieerd als de dag waarop de gemiddelde etmaaltemperatuur 5 °C bereikt en daar tot 1 juli niet meer onder komt. Het groeiseizoen begint meestal rond 1 april en eindigt rond 1 september. Door de opwarming van het klimaat neemt de lengte van het groeiseizoen toe, zowel door een eerder begin als een later einde. Terwijl het groeiseizoen in het huidige klimaat (1981-2010) rond 10 april begint, gebeurt dit in het warmste KNMI’14 klimaatscenario in 2085 al halverwege februari (zie afbeelding bij dit bericht). Blauwe balkjes in de foto: ontwikkeling van 1950 t/m heden. Overige gekleurde balkjes laten een steeds vroegere start zien de komende decennia.

In januari dit jaar had de natuur volgens natuurkalender.nl nog ruim een maand voorsprong in vergelijking met de jaren ’40-’60 van de vorige eeuw. Deze voorsprong is nu echter vrijwel geheel verdwenen.

Kansen of bedreigingen
Voor de landbouw kan dit langere groeiseizoen tot hogere opbrengsten leiden. Veranderingen in neerslag en extreem weer, zoals buien, hagel, droogte en zomerse ozonstress, kunnen toekomstige oogsten echter juist bedreigen.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 maart 2018 - 17:41