Het Belgische loonbedrijf De Ceuster paste twee machines aan om in één werkgang bomen te planten, palen te zetten en een bodemverbeteraar mee te geven. In de fronthef van de gps-gestuurde tractor hangt een aangepaste kunstmeststrooier die twee smalle ononderbroken strookjes van de bodemverbeteraar via twee buisjes op de grond deponeert. Twee over de grond meelopende wielen zorgen voor de aandrijving van de strooier. De mechanisch aangedreven plantmachine in de achterhef spitfreest een plantsleuf en mengt gelijktijdig de bodemverbeteraar door de opgeworpen grond. De tractor stopt automatisch op de voorgeprogrammeerde gps-coördinaten om een paalgat te boren. Waar een boom moet komen, geeft de machine automatisch een markering in de sleuf. Zowel de palen als bomen liggen op de machine en worden handmatig geplaatst. Vervolgens wordt met de opgeworpen grond de sleuf dichtgeschoven, zodat de bodemverbeteraar in de plantsleuf terechtkomt. Ten slotte drukken twee schuin geplaatste wielen de grond aan. Klik hier voor een filmpje, let op de twee strookjes bodemverbeteraar onder de strooier.

De Ceuster zet de aangepaste strooier en plantmachine alleen in voor loonwerk (foto: Arjan de Bruine)

De Ceuster gebruikt de machine voor het toedienen van Vivisol Minigran, een bodemverbeteraar van zusterbedrijf DCM. Vivisol verbetert bij een nieuwe aanplant de fysische en biologische bodemvruchtbaarheid waardoor de bomen goed weggroeien. De strooier is aangepast en gekalibreerd voor de fijne Minigran-korrels van DCM. Daardoor is de strooier niet geschikt voor de grotere standaard (kunst)mestkorrels. Voor een beter bodemleven in bestaande aanplanten adviseert DCM de vloeibare biostimulant Vitact F. Dit product kan gewoon met de onkruidspuit op de zwartstrook worden gespoten.

Via de twee buisjes komt de bodemverbeteraar op de grond terecht (foto: Arjan de Bruine)

De aangepaste machines (met CE-markering) zet De Ceuster alleen in voor loonwerk en zijn niet te koop. Daarbij wordt ook de totaalinrichting van het nieuwe perceel verzorgd vanaf het opmeten (gps-coördinaten) tot en met gps-gestuurd palen zetten en planten. Tevens zorgt de software voor een compleet overzicht van de benodigdheden, bijvoorbeeld het aantal bomen, (eind)palen, enzovoorts. Het natrillen van de palen is een optie. Aan de voorkant van de trekker zit nog een in hoek verstelbare palendrukker voor de eindpalen.


Rechts van de strooier zit een in hoek verstelbare palendrukker (foto: Arjan de Bruine)

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 april 2018 - 19:10