De NFO, in samenwerking met de Rabobank en LEI Wageningen UR, roept telers op zich te melden voor een individueel begeleidingstraject. Dit traject is één van de drie pijlers van het project: Telers in Bloei, dat fruittelers moet motiveren marktgerichter te ondernemen.

Adviseurs van het LEI begeleiden de telers bij het vergroten van hun rendement en meer marktgericht te werken. De begeleiding bestaat uit maximaal vier sessies. “Er is ruimte voor drie gratis begeleidingstrajecten”, vertelt Gerben Splinter van het LEI. “Het is wel belangrijk dat een ondernemer een vraagstuk heeft met betrekking tot de markt. Hij kan zich bijvoorbeeld afvragen aan welke onderscheidende producten de markt behoefte heeft en hoe hij daar het beste op kan inspelen.”  

Splinter benadrukt dat een ondernemer na vier sessies niet automatisch een marktgericht en renderend bedrijf heeft. “We willen telers stimuleren en op een bepaald spoor zetten, maar we kunnen niet de hele wereld veranderen. Het is aan de ondernemer om de ingezette koers voort te zetten.”

Voorzitter Sjaak Walraven van de NFO-kring Limburg geeft aan dat telers, om betere financiële resultaten te boeken, meer het heft in eigen hand moeten nemen. “Slechte prijzen zijn niet altijd te wijten aan de veiling en de supermarkten, je kunt ook zelf iets doen. Marktgerichter ondernemen en inspelen op wat afnemers en consumenten willen. Weet waar je naartoe wilt met je bedrijf. Dat betekent gefundeerde beslissingen nemen in plaats van ad hoc keuzes maken.” (Zie ook pagina 27).

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 24 januari 2014 - 14:18