Mycorrhiza-importeur Micosat liet Duport, fabrikant van onder andere zodenbemesters, een spaakwiel ontwikkelen voor het injecteren van mycorrhiza’s in de bodem. Het wiel is gemonteerd aan een frame met daarop een vloeistoftank (100 liter) en een drukpomp. De drukpomp wordt elektrisch aangedreven en kan aangesloten worden op het lichtcontact voor een aanhangwagen op de tractor.
Mycorrhiza’s worden ingezet als bodemverbeteraar. Naderhand bleek het spaakwiel ook geschikt voor het injecteren van ijzer in (peren)boomgaarden. Na het mengen van mycorrhiza’s of ijzer in de vloeistoftank met water wordt de vloeistof via een leiding in het wiel gepompt. Door de zwaartekracht zakt de vloeistof naar de onderste spaak waarna het in de wortelzone terechtkomt. De werkdiepte is ongeveer 15 cm.
Volgens Up’ness Agrilife, die de machine toonde tijdens de Werktuigendagen in Sint-Truiden, is het wiel ook los verkrijgbaar om op de onkruidspuit te monteren voor de ijzertoepassing. De pomp van de onkruidspuit, met overigens een veel grotere tankinhoud dan die van de originele machine, zorgt dan voor voldoende druk. De complete machine kost € 3.500 exclusief btw. Zie elders in deze nieuwsbrief voor een filmpje van de machine.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 juni 2017 - 17:27