Het Nederlandse het teeltoppervlak Rubens daalde tussen 2011 en 2013 van 192 naar 109 hectare. Oorzaak is de extra gevoeligheid voor vruchtboomkanker, stelt handelsplatform Inova Fruit in zijn laatste nieuwsbrief. Inova verwacht dat het areaal de komende jaren nog verder terugloopt. Reden voor Inova om geen generieke marketing meer uit te voeren. Wel zijn de individuele aandeelhouders vrij om zelf het ras te promoten. Pieter Vernooij (voorzitter Telersvereniging Rubensco) is teleurgesteld, maar onthoudt zich van verder commentaar.

Vanwege de sterke terugloop is Rubens wat areaal en productie betreft dit jaar nagenoeg gelijk aan Wellant. Maar met dit ras heeft Inova nog wel nieuwe plannen. Uit onderzoek van twee HAS-studenten kwam naar voren dat Wellant beter in de markt kan worden gezet door het ras te positioneren als ouderwets lekker met een nostalgische uitstraling. De verkoop loopt komend jaar voornamelijk via Landwinkels en huisverkoop.

Van Junami staan twee miljoen bomen in Europa, waarvan 450 hectare in Nederland. Nieuwe aanplant vindt vooral plaats buiten Nederland.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 oktober 2013 - 09:35