Diverse Italiaanse perentelers hebben hun aanplant volledig ingepakt met hagelnet om de ‘gemarmerde stinkwants’ buiten de deur te houden. De wants is nauwelijks op een andere manier te bestrijden en veroorzaakt steeds grotere schade in fruitaanplanten.
Sinds 2012 komt de Halyomorpha Halys voor in Italiaanse boomgaarden. Het eerst werd het insect gesignaleerd in de regio Emilia Romagna, maar inmiddels komt de wants ook voor in Südtirol. Ook in de Verenigde Staten is de uit Oost-Azië afkomstige wants in diverse regio’s uitgegroeid tot een geduchte plaag. In de VS wordt het insect ‘brown marmorated stinkbug’ genoemd. De Italianen noemen hem Aziatische of Chinese wants.
Sinds 2015 is de populatie sterk gegroeid in Italië. Op sommige bedrijven in de regio Modena liep de schade aan de peren op tot 80 à 90 procent. De wants legt vanaf juni eieren op de onderkant van bladeren, waarna de larven jonge vruchtjes aanvreten. Later in het seizoen eten de larven ook van rijpere vruchten. De wants overwintert vaak in woonhuizen en scheiden een stinkende stof uit, vandaar de naam stinkwants.
Peren, perziken en appel heeft de stinkwants het liefst op het menu, maar het insect is niet kieskeurig en overleeft op meer dan honderd waardplanten. Dat maakt de bestrijding lastig. Nog lastiger is dat het insect nauwelijks met chemische middelen te bestrijden valt. De Italiaanse overheid heeft dit teeltseizoen een vrijstelling afgegeven voor het middel Sword, maar wie voor zekerheid gaat, kiest voor insectengaas. Proeven wijzen uit dat hagelnet met een maaswijdte van 7,1 x 1,7 mm toereikend is om het insect uit de aanplant te houden. Volwassen stinkwantsen zijn 1,5 tot 1,7 mm lang. Voordeel is dat het hagelnet ook werkt tegen fruitmot.

Bron: italiafruit.net en freshplaza.com + https://www.youtube.com/watch?v=eNwHNYXSCGg

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 juli 2016 - 17:27