Kunstmatige bestuiving geeft zeker een positief effect bij Conference, maar kan natuurlijke bestuiving en een goede insectenvlucht niet vervangen of benaderen. Dat zei Fruitconsultvoorlichter Eric van der Hoeff vanmiddag op de Awika- en Fruitconsultdag in Tiel. Van der Hoeff: “Je hoopt een keer het ‘wauw-effect’ te zien, oftewel nul flessenperen”.
Op het moment van versturen van deze nieuwsbrief is de AWIKA- en Fruitconsultdag nog aan de gang met circa 350 bezoekers. Ook dit jaar is er een zeer gevarieerd programma met lezingen over bestuiving, bemesting, bodemkwaliteit, watermarkers, EU-middelenbeleid en fruitkwaliteit.
Marcel Bugter van Akzo Nobel presenteerde hun nieuwe ijzermeststof Bolikel XP (HBED). De meststof is stabiel tussen een pH van 3,5 en 12 en bevat een ijzerpercentage van 6 procent met 100 procent ortho-ortho. Dat laatste bepaalt het ijzeraanbod. De ortho-waarde moet volgens Bugter echt hoog zijn en moet tegenwoordig ook op het etiket staan, uitgedrukt in bijbehorend ijzergehalte. Bolikel XP is over een maand op de Nederlandse en Belgische markt beschikbaar. Daarnaast is het nieuwe middel volgens de fabrikant beter oplosbaar dan zijn concurrenten.
In het komende Fruitteelt-nummer volgt een artikel over de Klantendag.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 januari 2015 - 18:33