De afgelopen jaren is er toenemende interesse en aandacht voor mechanische snoei bij appels in de Amerikaanse staat Washington. “Dit voorjaar zijn er 15 tot 20 mechanische snoeimachines in bedrijf in Washington. Een dozijn daarvan zijn in de afgelopen twee jaar gekocht”, vertelt Karen Lewis van de Washington State University. Op een appelareaal van 73.000 hectare is dit aantal mechanische snoeimachines uiteraard beperkt, maar de ontwikkeling is wel opvallend.
Lewis, die de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek deed naar het effect van mechanische snoei, zegt dat telers mechanische snoei niet moeten zien als kostenbesparing. “Bij mechanische snoei moet de focus liggen op stijgende inkomsten en niet op minimale snoeikosten. Het kan goedkoper zijn, maar dat hangt ook af alle andere kosten zoals handdunning en van de productie en kwaliteit”, aldus Lewis. Mechanische snoei moet gebruikt worden om de boomomvang te beperken, een betere lichtinval te krijgen en om een betere knopvorming dicht bij de stam te creëren.

Op basis van onderzoek adviseert Lewis mechanisch te snoeien als de bomen in rust zijn en terug te komen wanneer 12 tot 14 nieuwe bladeren per scheut zijn ontwikkeld. Dat is in Washington meestal in de tweede of derde week van juni. Door de jonge scheuten in te korten, verandert de apicale dominantie, waardoor knoppen op kale takken bij de stam eerder zullen uitlopen. Dit tijdstip in juni is ook het ideale tijdstip voor zomersnoei.
“Het voelt vaak tegenstrijdig om in juni te snoeien en al het nieuwe groen en vruchten op de grond te zien liggen. Maar in onze studies was de hoogst gemeten vruchtschade na mechanische snoei in juni slechts 7 procent”, vertelt Lewis. Ook heeft ze, in de rassen Fuji, Gala, Granny Smith, Cosmic Crisp of Cripps Pink, geen afname van het aantal bloemknoppen gezien of een hergroei van meer dan 20 cm. De meeste hergroei eindigde juist op een bloemknop als eindknop. Van een afname in productie was dan ook geen sprake. Ook waren er minimale variaties in vruchtmaat en kleur tussen de behandelingen en rassen. Zonnebrand is wel een punt van aandacht. Daarnaast is het belangrijk dat er geen bacterievuur voorkomt in het perceel, omdat dit met mechanische snoei heel snel verspreid kan worden.

Bron: treefruit.wsu.edu

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 mei 2018 - 18:36