‘The Friendly Pear’ Migo is een peer die je altijd en overal tussendoor kunt eten. Zo positioneerde Urs Luder van GKE de Migo-peer (ras: Cepuna) tijdens de introductie op woensdag 9 september in de demotuin van Fruitmasters. Komend seizoen is een kleine 200 ton beschikbaar van de nieuwe peer. Een deel daarvan wordt gebruikt voor bewaarproeven, waarbij ook met SmartFresh wordt gewerkt. Ronald Vermeulen van EFC: Vanuit de ‘ouders’ gezien (Conference x Doyenné ‘d Hiver) zal de bewaarbaarheid hetzelfde zijn als die van Conference. Het pluktijdstip ligt ook aardig gelijk met Conference. Ook wat boomtype betreft lijkt Migo redelijk op Conference.

Onverenigbaarheid blijft een punt van aandacht. Om geen risico te lopen wordt Migo nu met een tussenstam Beurré Hardy of Doyenné du Comice geleverd. Vermeulen merkte op dat hiermee nog getest wordt en wellicht over enkele jaren het toch zo kan zijn dat er geen tussenstam nodig is.

In Nederland mogen vooralsnog alleen Fruitmastersleden de peer planten. De Migo wordt ook in België en Duitsland geplant en later tevens in Frankrijk. De komende jaren worden er jaarlijks in Europa zo’n 150.000 tot 200.000 bomen geplant. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 21 september 2015 - 13:21