De Italiaans landbouwsector is naarstig op zoek naar een geschikte bestrijdingsmethode tegen de Aziatische stinkwants. De Halyomorpha Halys wordt in steeds meer (fruitteelt)regio’s gesignaleerd en voedt zich met een groot aantal gewassen, maar appels, peren, kiwi’s, druiven, sojabonen en maïs zijn favoriet. Door het aanprikken en zuigen aan vruchten groeien deze niet goed uit, waardoor ze onverkoopbaar zijn. Vooralsnog is de enige remedie het volledig inpakken van de boomgaard met insectengaas.
Ook in de Verenigde Staten neemt de plaag toe vanuit de zuidelijke staten. Sinds vorig jaar wordt het insect ook in de staat Washington waargenomen. Schade aan fruit is nog niet geconstateerd, maar volgens kenners moet de populatie daarvoor eerst nog in omvang toenemen. In de VS wordt de wants vanwege zijn uiterlijk en de stank die hij verspreidt ‘brown marmorated stink bug’ genoemd.

Nu de temperaturen dalen gaan de wantsen massaal op zoek naar beschutte plekken in dorpen en steden om te overwinteren. In Italiaanse media werd de invasie al vergeleken met die van een zwerm sprinkhanen. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 7 november 2016 - 10:17