“Wie wil deze Sinterklaas chocoladepop?”, vroeg Emile Langerak van de Ondernemerschap Academy tijdens zijn presentatie op de Kennisdag. Diverse handjes gingen omhoog. “Wie wil deze chocoladepop?” Weer gingen diverse handjes omhoog. Verder gebeurde er niks, want niemand greep zijn kans. “Oftewel als je een kans wil moet je die grijpen.” Nu viel het kwartje wel en werd de Sinterklaas uit zijn handen gegrist. Met een stuk chocola makkelijk te realiseren, als het echter om grote bedrijfsveranderingen gaat is er wel iets meer lef (en hulp van een financierder) nodig. Langerak is een van de cursusleiders van het Telers Ondernemerschap Programma (TOP) van NFO en Rabobank. Dit programma helpt telers om meer inzicht te krijgen in het maken van beslissingen.

 

Via een interactieve quiz zette Langerak zijn publiek aan het denken. Met hoeveel procent zijn bijvoorbeeld de totale kosten voor een fruitbedrijf de laatste vier jaar gestegen? Antwoord: 5,5%. Hoeveel procent van de ondernemers ligt ’s nachts wakker over het bedrijf? Antwoord: maar liefst 65%. Vervolgens de quizvraag waar Langeraks expertise om de hoek komt kijken: Hoeveel procent van de ondernemers heeft een coach, mentor of vertrouwenspersoon? Antwoord: 4%. “En dat is nou net het probleem.” Er gebeurt zoveel binnen een onderneming dat een stukje reflectie eigenlijk heel belangrijk is. Enkele tips die hij wil meegeven:

– Een fruitteler investeert eerder zij tijd en geld aan een nieuwe machine dan in zichzelf. Neem de tijd om stil te staan en uit waan van de dag te komen. “Dat je hier bent is al heel goed.”

  • Leer het verschil te maken tussen jouw waarheid en dé waarheid.
  • Omring je met de juiste mensen die jou versterken.
  • Waar sta ik nu en waar wil ik naartoe?
  • Laat je niet leiden door je overtuigende belemmeringen en experimenteer. “Zoals het argument: dat is al eens gedaan, dus dat wordt niks.”

Nieuwe ronde van TOP
Deze week (week 51) start het TOP programma in Limburg. Naar het nu naar uitziet nemen 8 telers hieraan deel.

De landelijke ronde van de TOP, de derde editie alweer start in februari 2019. Klik hier voor meer informatie en deelname

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 december 2018 - 15:13