De broers Wim en Bart Verwoert, fruittelers in Kesteren, bewaren dit jaar op uitgebreide schaal kersen onder ULO-condities. Vorig jaar voerden zij al een eerste proef uit. Door de kersen in bessenhoezen te koelen, verlengen zij het verkoopseizoen met minstens vijf weken. Drie kersentelers hebben al laten weten de komende weken een aantal pallets te brengen.

“Vorig jaar hebben we geëxperimenteerd met het ras Lapins; dat pakte goed uit”, vertelt Wim Verwoert. “Nu hebben we onder meer ook Kordia, Karina en Regina in de opslag. Door de kersen een aantal weken te bewaren, hopen telers een betere prijs te beuren. Vorig jaar pakte dat goed uit: de teler voor wie we toen kersen bewaarde, beurde na bewaring zo’n drie euro per kg meer dan daarvoor. Dat loont.”

De broers Verwoert, die zelf geen kersen telen, benutten de cellen waar zij hun appels en peren bewaren voor de kersenopslag. De kosten voor het bewaren van een hoes – waarin zo’n 210 kistjes met kersen kunnen – bedragen 185 euro per vier weken.

De kersen worden na binnenkomst eerst een dag in de koelcel gezet om de vruchttemperatuur naar 0,5 tot 0 oC te laten zakken. Daarna gaan drie pallets met kersen in een hoes. Met behulp van een stikstofseparator wordt zuurstof uit de hoes gehaald. In de cel worden de hoezen op de klimaatregeling aangesloten. Door middel van injecteren wordt het CO2-gehalte in de hoezen op het gewenste niveau gebracht.

In de proef van vorig jaar waren na vijf weken bewaren zelfs de steeltjes van het ras Lapins nog mooi groen. Wel ontstond schimmelvorming op kersen waar een barstje in de schil zat.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 17 juli 2014 - 12:46