In Duitsland is de plaag met de kersenvlieg nog altijd aanzienlijk. Gelukkig voor de Duitse telers hebben zij de mogelijkheid één bespuiting met dimethoaat uit te voeren. Deze bespuiting bestrijdt de volwassen vliegen waardoor er minder snel opbouw van een populatie plaatsvindt. Maar in veel aanplanten is er wederom invlieg van buiten de aanplant waardoor aanvullende bespuitingen noodzakelijk zijn. Ook bij ernstige gevallen volstaat een enkele dimethoaatbehandeling niet en zijn aanvullende bespuitingen met Gazelle nodig.

Onder meer de kersenvlieg werd onlangs behandeld tijdens de jaarlijkse Kersendag van de proeftuin DLR Rheinland-Pfalz in Duitsland. Eén van de onderwerpen was de gewasbescherming. Naast de kersenvlieg vrezen de oosterburen de nieuwe plaag: de fruitvlieg Drosophila suzukii. Onderzoeker Werner Dahlbender demonstreerde de val die hij gebruikt voor het vangen van deze fruitvlieg. “Gelukkig hebben we nog niets gevangen”, aldus Dahlbender. De val is het beste te vergelijken met een afgesloten plastic beker met 250 ml inhoud. Bovenin de beker zitten tien gaatjes van 3-4 mm waardoor de suzukii de val in kan. Onderin zit 2-3 cm appelsap gemengd met water (1 op 1). Deze vallen dient de teler in de buurt van de vruchten op te hangen en hij moet ze wekelijks controleren. Ook moet hij het appelsap regelmatig verversen.

Op de Kersendag was er ook aandacht voor Pseudomonas. Meestal tast deze bacterie de zure kersen aan, maar dit jaar nam zij ook de zoete kersen te grazen. Op de proeftuin had Pseudomonas met name de rassen Grace Star en Techlovan aangetast. Helaas hadden de Duitse onderzoekers geen directe oplossing voor deze bacterieaantasting.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 6 juli 2012 - 06:00