De overkapte kersen, ingepakt in suzuki-gaas, staan er goed bij. De druk van de suzuki-fruitvlieg in het algemeen loopt op, klik hier voor de informatiesheet die PPO begin deze week uitbracht hierover. Het kersenperceel in Randwijk wordt onder de overkapping gemonitord op suzuki-fruitvlieg. “Het is heel rustig qua vangsten, vertelt proeftuinbeheerder Peter Oostdijk. “Je neigt dan bijna naar niet spuiten, maar dat is toch wel een risico.” Op het achterste blok kersen is dit seizoen besloten alleen te spuiten wanneer de druk toeneemt. Wellicht is alleen het suzuki-gaas dus voldoende, dat is nog even afwachten uiteraard.
Verder is er momenteel een stagair vanuit HAS Den Bosch bezig met een proef in de Lapins waarbij naar het drachtsniveau gekeken wordt.
Eind deze week of begin volgende week wordt het nog relatief onbekende ras Heiligberg geoogst, een smakelijke grote kers.

Verlate kersenteelt (zie foto)
Ook is er gestart met verlate kersenteelt, een proef vanuit Fruitconsult, dat mede mogelijk is gemaakt door het Innovatie en Demonstratiecentrum (IDC). 150 opgepotte Lapins bomen zijn half mei uit de cel gekomen en eind mei/begin juni kwamen er nog eens 150 bomen uit de cel bij. In vergelijking met de normale Lapins kersen zijn de kersen uit de proef uiteraard dus nog klein en groen en de bomen zien er groeikrachtig uit verder. Ondanks wat kleinere bloemetjes dan normaal was de bloei goed (met hommels erbij), maar de zetting laat nog wat te wensen over. Oostdijk legt uit dat ze volgend jaar de proef gaan herhalen en dat ze wat onderdeeltjes aan gaan passen in de proef. Wordt vervolgd dus!

Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 juli 2016 - 13:52