Tijdens de jaarlijkse keurafstemming hardfruit van het KCB in Geldermalsen, die vanmiddag plaatsvond, werden sorteerbedrijven en afzetorganisaties bijgepraat over de kwaliteitsklassen. In een lange rij staan alle ondergrenzen van de kwaliteitsklassen appel en peer uitgestald en worden deze besproken.
Wat betreft aandachtspunten voor dit seizoen meldde Fred Jacobs, specialist Kwaliteitszaken bij het KCB, dat buts in zijn algemeenheid goed in de gaten gehouden moet worden. Verder valt de rijpheid van sommige partijen peer op. Het plukvenster van twee weken blijkt in de praktijk wellicht toch wat korter te zijn geweest. De doorgaande rijping lijkt sommige bedrijven wat te hebben overvallen.
Een sluipend en toenemend aandachtsprobleem is rot in de steelholte. Op school word je geleerd dat een appel een steel moet hebben, maar volgens de ‘handelsnormen voor appelen’ mogen er steelloze appels in Klasse I, ‘mits het breukvlak netjes is en de schil eromheen onbeschadigd is’. Jacobs benadrukte dat dit echter een beetje een grijs gebied is.
In een volgend Fruitteelt-nummer volgt een verslag van deze bijeenkomst.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 22 oktober 2015 - 14:11