Vorige week donderdag was de door DLV georganiseerde klein- en steenfruitdag op het bedrijf van B&B fruit in het Gelderse Slijk-Ewijk. B&B fruit is een samenwerking van de neven Frederik en Marinus Bunt. Frederik is tevens voorzitter van de productcommissie klein- en steenfruit van de NFO.

Willem van Eldik van DLV en Kick en tevens organisator van deze dag gaf in een lezing uitleg over de ontwikkelingen in het rassenassortiment bij braam en framboos. Gondy Peppelman van PPO lichtte het rassenassortiment zwarte en rode bessen toe. Middels financiering van Productschap Tuinbouw zijn voor Nederland enkele specifieke nieuwe rassen zwarte bes geselecteerd die nu op praktijkschaal worden getest.

PPO-onderzoekers Marcel Wenneker en Herman Helsen vertelden over twee onderzoeken. De proef bij bes voor vermindering van residu en behoud van kwaliteit ligt op schema. Het lukt om bessen lang te bewaren met minimale hoeveelheden residu. In het tweede onderzoek heeft PPO in haar monitoring in Midden-Nederland op de eerste drie kersenpercelen aantasting door Drosophila suzukii vastgesteld. In de boomgaard was er aan de kersen weinig te zien, pas bij de beoordeling werd duidelijk dat de kersen waren aangetast door de suzuki-fruitvlieg. Wel moet gezegd worden dat in deze drie percelen in de wintermaanden al (lage) aantallen vliegen zijn gevangen. Aangaande bestrijding is hygiënisch werken belangrijk, dus schoon oogsten en daarnaast zoveel mogelijk gebruik maken van een gekoelde keten. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 30 juni 2014 - 08:33