In de VS is in de afgelopen jaren op diverse locaties onderzoek gedaan naar het zogenoemde Rotating Cross-Arm trellis-systeem (RCA) bij braam. De verstelbare palen met daaraan de draden met bramenscheuten kunnen schuin of plat worden gelegd. Voordeel is dat de planten en vruchten beter beschermd kunnen worden tegen weersinvloeden als vrieskou en zonnebrand. Bovendien verhoogt het systeem de plukprestatie. Het systeem wordt inmiddels in meer dan 25 staten toegepast.
Bramen worden in bijna alle staten van de VS geteeld. In de meer noordelijke staten is de productie echter beperkt vanwege het gevaar van bevriezing, terwijl in het zuiden zonnebrand de rijpende vruchten vaak parten speelt. Het RCA-systeem kan beide problemen verminderen of voorkomen.
Bij verwachte winterkoude kunnen de scheuten nagenoeg worden platgelegd en eenvoudig worden afgedekt. Ook het platleggen van het gewas tijdens de bloei heeft voordelen. Op deze manier ontstaan de bloemen aan één zijde van het gewas. Na de bloei kan het gewas schuin naar de andere zijde worden gezet, zodat de vruchtjes in de schaduwzijde hangen en daardoor niet verbranden. Een ander belangrijk voordeel van deze werkwijze is dat alle vruchten aan één kant hangen, wat het plukwerk vereenvoudigt.

Het Appalachian Fruit Research Station deed diverse jaren onderzoek naar het systeem. Het oogsten van bramen aan het RCA-systeem gaat 30 procent sneller dan wanneer de vruchten van beide zijden van de plant moeten worden geoogst. Het percentage zonnebrand reduceerde van 35 procent in conventionele teelt naar minder dan 5 procent bij het RCA-systeem. Ook de Arkansas University voert onderzoek uit naar dit systeem.

Hoewel zonnebrand in de Nederlandse teelt op andere manier wordt voorkomen, vindt NFO-vakgroepvoorzitter Frederik Bunt het een interessante ontwikkeling. Hij kent het systeem niet uit de praktijk, maar weet wel dat in Duitsland een soortgelijk systeem bestaat bij frambozen in de vollegrond. De frambozen worden er in dubbele rijen geplant met wit folie ertussen, waardoor de bloemen aan één zijde van het gewas ontstaan. Na de bloei kunnen de rijen iets naar buiten zakken, waardoor een V-haag ontstaat en de vruchten in de schaduw groeien. “Het is altijd goed om nieuwe ontwikkelingen te volgen en te kijken of je er ideeën uit kunt opdoen voor je eigen teelt”, aldus Bunt. Zeker wat betreft de betere oogstprestatie is het interessant het Amerikaanse onderzoek te volgen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 augustus 2017 - 18:03