De Europese oogst van bio-appels zal dit jaar naar verwachting 26 procent kleiner uitvallen dan de oogst van vorig jaar. In Duitsland zal de biologische appelproductie zelfs meer dan halveren. Dat raamt het Europäisches Bioobst Forum (EBF). De trend van een jaarlijks stijgende bio-oogst appels wordt daarmee onderbroken. De vele nachtvorsten en een sterke junirui zijn de oorzaak van de kleine oogst.
Terwijl vorig jaar de kleine Oostenrijkse oogst nog gecompenseerd kon worden met productie uit andere teeltgebieden, is de productie dit jaar overal laag. Aan de groeiende vraag vanuit de markt naar biologische appels zal dit jaar dan ook niet voldaan kunnen worden. Om toch een jaarrond belevering van de afnemers te realiseren, zullen dit jaar weinig acties gevoerd worden richting de levensmiddelenhandel, verwacht het AMI.
Alleen al in Duitsland bedroegen de consumentenuitgaven voor biologische appels in het eerst halfjaar van 2017 52 miljoen euro. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode in 2016. Parallel aan de stijgende verkopen steeg de productie met 18.000 ton. Doorgaans bewegen de consumentenaankopen zich met de productie mee. Bij een grote oogst worden meer appels verkocht. Bij een kleine oogst worden meer appels geïmporteerd, maar consumenten zijn dan terughoudender in hun aankopen.

Figuur. Consumentenaankopen van biologisch appels in Duitsland in januari tot en met juni naar herkomst (binnenland, import) in kg/100 huishoudens.

Bron: AMI

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 augustus 2017 - 17:11