Het idee om de ruimte tussen de muur van de Betuwelijn en de A15 vol te planten met fruitbomen heeft hoge ogen gegooid bij de jury van de prijsvraag Maak Gelderland Mooier. Het creëren van een fruitlint op het 33 km lange tracé maakt niet alleen de provincie mooier, maar heeft ook op schaal van Nederland, en misschien wel Europa, allure. Dat oordeelde de jury van deze, door de provincie Gelderland georganiseerde prijsvraag. Caro Agterberg won met haar idee de hoofdprijs van 10.000 euro. Het prijzengeld moet besteed worden aan de verdere ontwikkeling van het idee.
In totaal waren er 57 inzendingen. Het idee van de langste boomgaard van Europa is relatief eenvoudig, maar qua beeld heel sterk met een groot effect. Het vormt eveneens een vrolijke pleister op de wond die de Betuwelijn twintig jaar geleden in het landschap sloeg, aldus de jury.
Of het fruitlint er daadwerkelijk komt, hangt mede af van de beheerders van het gebied. Ook zag de jury nog wel enkele haken en ogen. Zijn de appels, peren of kersen in de nabijheid van de snelweg met al het fijnstof wel te eten? Vormt de snelweg geen belemmering voor bestuivende insecten? Zijn stukken boomgaard te adopteren door fruittelers of andere geïnteresseerden; kun je er komen? Staan de weg- en spoorbeheerder toe dat er onderhoud wordt gepleegd aan de boomgaard – misschien wel door vrijwilligers – zo pal langs de snelweg? Dat alles zal de komende tijd onderzocht moeten worden om er achter te komen of het fruitlint er daadwerkelijk komt, of dat het bij een mooi idee blijft.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 juni 2017 - 19:17