Tijdens de Kennisdag voor de fruitteelt konden bezoekers in de stand van WUR-Open Teelten na een korte uitleg zeven wantsen determineren onder een binoculair. In alle petrischaaltjes bleek de inheemse grauwe schildwants (Rhaphigaster nebulosa) te zitten en niet de schadelijke bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys). In augustus 2018 is deze invasieve en schadelijke schildwants voor het eerst in Limburg waargenomen. In een ander petrischaaltje toonde WUR-Open Teelten een referentie-exemplaar van de bruingemarmerde schildwants. Om de verdere verspreiding van deze schadelijke wants in Nederland te volgen, wil WUR-Open Teelten de telers goed wijzen op de verschillen tussen beide wantsen. Op het eerste gezicht lijken ze namelijk erg op elkaar.

Twee duidelijk onderscheidende kenmerken zijn de zwarte stipjes en de witte doorn aan de onderkant van de grauwe schildwants, die ook met het blote oog zichtbaar zijn. De bruingemarmerde schildwants heeft daar geen stipjes en geen doorn. Bezoekers die minimaal drie exemplaren goed determineerden, kregen als beloning een kwartetspel met mooie foto’s van bestuivende insecten.

Op tinyurl.com staan ook de andere kenmerkende verschillen tussen beide wantsen duidelijk uitgelegd met behulp van foto’s. Ook vermeldt de website meer informatie over de schade die de bruingemarmerde schildwants veroorzaakt, en de levenscyclus, herkomst en mogelijke bestrijding.

Wie een wants vindt en denkt dat het inderdaad de bruingemarmerde schildwants is, wordt verzocht een scherpe foto van zowel de boven- als onderkant van de wants te maken en die onder vermelding van de vindplaats te mailen aan karin.winkler@wur.nl (WUR-Open Teelten). Doe indien mogelijk de wants in een potje en stuur op naar WUR-Open Teelten, t.a.v. Karin Winkler, Postbus 200, 6670 AE Zetten. Op deze manier wil WUR-Open Teelten met hulp van oplettende fruittelers de toenemende verspreiding van de bruingemarmerde schildwants in Nederland monitoren.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 december 2018 - 16:00