Volgende week donderdag 29 november vindt de jaarlijkse Kennisdag plaats, deze vindt dit jaar voor het eerst plaats in het Van der Valk Hotel te Tiel. Klik hier het aanmeldformulier van de Kennisdag. Een interessante lezing die tijdens het eerste lezingenblok wordt behandeld, is ‘Lokaal samenwerken in duurzame ketens’. Niek Leussink is directeur van Leussink Retail Groep B.V. Hij vertelt hoe lokale specialisten en lokale retailersondernemers succesvol samen kunnen werken in korte duurzame ketens.
In de Jumbo-supermarkten van Leussink in Twente en de Achterhoek vinden consumenten de ambachtelijk bereide producten van lokale specialisten en telers onder het label ‘Ons Noaberschap’. Dit onder het motto ‘Maak kennis met al het heerlijks uit de buurt, en dat lekker eenvoudig in de supermarkt om de hoek!’.
Uiteraard is ook de WUR weer goed vertegenwoordigd met dit jaar 4 lezingen en zijn in hun stands diverse posters te bekijken over projecten waar zij aan werken.
Even in het kort het lezingenoverzicht vanuit de WUR:

Bewaarrot: wat weten we wel?
Marcel Wenneker stelt u in deze inleiding op de hoogte van de actualiteiten en nieuwe inzichten over bewaarrot. Hij bespreekt daarbij onder andere het effect van naoogstbehandelingen en de verschillen in aantasting op de zon- en schaduwzijde van vruchten.

Voorbereid zijn op een extremer klimaat
Een droge zomer komt nu gemiddeld eens in de tien jaar voor; in 2050 is dat eens in de twee tot vijf jaar. Rien van der Maas vertelt onder andere over de bevindingen op het Humistatus-perceel met Conference-peren op Proeftuin Randwijk.

Fruitbewaring met passend koudemiddel
Frank van de Geijn zal in zijn inleiding ingaan op het probleem, de beschikbaarheid van synthetische koudemiddelen en de kosten.

De appel van de toekomst: over appelveredeling en ziekteresistentie
Het paradepaardje van de Nederlandse appelteelt is volgens velen nog steeds de Elstar. Maar de veredeling staat niet stil en dus komen er steeds nieuwe rassen op de markt. René Smulders vertelt over appelveredeling in relatie tot ziekteresistenties en welke rassen in de pijplijn van het WUR-veredelingsprogramma zitten.

Beheersing suzuki-fruitvlieg
Herman Helsen geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek naar suzuki-fruitvlieg. Beheersing, levenswijze van de vlieg en werking van bestrijdingsmogelijkheden. In 2018 is op praktijkschaal ervaring opgedaan met het gebruik van insectengaas, Combiprotec en een sterk beperkt gebruik van insecticiden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 22 november 2018 - 16:59