Voor het eerst sinds de Russische boycot zijn er vorig jaar door Nederland weer meer appels geëxporteerd. De exportwaarde (185 miljoen euro) bereikte bij lange na niet het niveau van topjaar 2013 (345 miljoen euro), maar is wel de hoogste sinds de start van de boycot. Net als in 2013 had de Europese appelmarkt in 2017 te maken met een kleine oogst, wat in het voordeel was voor de Nederlandse exportmogelijkheden.
Minister van LNV Carola Schouten presenteerde de exportcijfers van de Nederlandse agrarische sector afgelopen vrijdag, 19 januari, tijdens de Grüne Woche in Berlijn. De cijfers zijn verzameld door CBS en Wageningen Economic Research. Zij lichten in hun rapport ‘De Nederlandse landbouwexport 2017’ enkele producten eruit, waaronder appel.
Nederland exporteerde in 2017 voor een bedrag van 91,7 miljard euro aan landbouwgoederen. Dat is, met een groei van 7 procent ten opzichte van 2016, opnieuw een record. Daarnaast exporteerde Nederland vorig jaar voor 9,1 miljard euro aan landbouw gerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Belangrijke exportmarkten
Zowel in het algemeen als voor appel is Duitsland de belangrijkste exportmarkt. Bijna de helft van de exportappels vindt zijn bestemming bij onze oosterburen. Andere EU-landen waar veel Nederlandse appels naartoe gaan, zijn België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In totaal gaat 92 procent van de door Nederland geëxporteerde appels naar een land binnen de EU.
Belangrijke herkomstlanden van geïmporteerde appels zijn Chili, Duitsland, Nieuw-Zeeland, België, Frankrijk en Italië. Een deel van deze appels wordt weer doorgevoerd naar andere landen. De export van appels bestaat voor ongeveer 60 procent uit wederuitvoer en voor 40 procent uit waar van Nederlandse bodem.
In 2017 was de waarde van de door Nederland geëxporteerde appels gelijk aan de waarde van de import door Nederland, namelijk 185 miljoen euro. Dit is een verbetering van de handelsbalans ten opzichte van 2016, dankzij een toegenomen export en een afgenomen import. De waardedaling van de import betrof vooral importen uit EU-landen anders dan Duitsland. De export naar de rest van de wereld bleef op peil, bij een toegenomen export naar EU landen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 januari 2018 - 20:03