Gisteren 4 november organiseerde de NFO in samenwerking met All Green Solutions en CAF een bijeenkomst Veiligheid en Techniek voor Limburgse telers om de spuitlicentie te verlengen. Zo’n 45 telers bezochten de bijeenkomst. Gastheer was Harold van den Boogaard (All Green Solutions). Fruitteeltbedrijf Hermans Fruit van Jos Hermans in het Limburgse Lerop was gastheer.
Ferdy Tolhoek (CAF) riep telers op zichzelf te beschermen tijdens het werk met gewasbeschermingsmiddelen. “Gebruik een juist en goed op het gezicht aansluitend masker en vloeistofdichte kleding, handschoenen en laarzen,” was de boodschap van Tolhoek.
Qua driftbeperking naar water zijn flinke resultaten behaald. “Maar het kan nog beter,” volgens Jan Hoogland (Syngenta). “Kijk niet naar de buurman, maar onderneem zelf, bijvoorbeeld door erfemissie te voorkomen en restspuitvloeistof te verwerken.”
Ook Peter van den Heuvel (Machinefabriek J.M. van den Munckhof) beaamde dat nog meer emissiewinst te halen is. “Vergeleken met de akkerbouw loopt de fruitteelt achter,” triggerde Van den Heuvel de aanwezigen. Ook vul- en wasplaatsen zijn in de fruitteeltsector nog geen gemeengoed en ook het onderdeel fust reinigen behoeft aandacht. Binnenkort meer informatie en tips naar aanleiding van deze bijeenkomst in Fruitteelt.
Dit bericht is geplaatst op donderdag 5 november 2015 - 15:40