België ziet het Little cherry virus (LCV) als een serieuze bedreiging voor de kersenteelt. Het virus komt al tien tot vijftien jaar voor, maar breidt zich de laatste jaren sterk uit. Uit een enquête van vorig najaar en uit bladmonsters bleek de situatie veel ernstiger dan gedacht. Om verdere uitbreiding te voorkomen kunnen Belgische telers nu, op kosten van de Belgische overheid, Pcfruit door middel van bladmonsters laten onderzoeken op de aanwezigheid van het virus.

In een brief aan de telers schrijft Pcfruit dat het tijd is voor ‘drastische maatregelen’. Telers die van plan zijn hun aanplant te overkappen krijgen de kans gratis analyses uit te laten voeren en zichzelf te behoeden voor investeringen die nooit zullen renderen, aldus Pcfruit-directeur Dany Bijlemans. Ook wordt telers verzocht toe te zien op mogelijk zieke bomen buiten hun perceel, zoals in oude hoogstamboomgaarden.

Het LCV zorgt voor kleine, onverkoopbare vruchten. De ziekte kunnen telers alleen tegengaan door het rooien van zieke bomen. Wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen, het gebruik van virusvrij enthout en overdracht door de appelwolluis verspreiden het virus.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 oktober 2013 - 11:30