“We zitten de consument steeds dichter op de huid”, benadrukte Wilco van den Berg van het GroentenFruit Huis tijdens zijn lezing over de afzet van peren op de jaarlijkse Kennisdag voor de fruitteelt. Hij doelde daarmee op het onderzoek waarmee het GroentenFruit Huis samen met WUR de aankopen van peer nauwkeurig volgt. En het gaat goed met de consumptie van peren in Nederland. Tussen 2012 en 2015 steeg het aandeel van peer in de fruitverkopen in de winkel van 5,1% naar 5,5%. Dat is misschien een kleine stijging, maar wel een in marktsegment waarin de aankopen van andere soorten terug lopen. Zo daalde dat van appel in dezelfde periode van 21% naar 20% en dat van sinaasappels zelfs van 21% naar 17%. Ook buiten Nederland stijgt de perenconsumptie, zowel in een productieland als Italië als in Duitsland, waar de consumptie van Conference verdubbelde.

Maar de toegenomen aankopen nemen niet weg dat de Europese Unie nu voor een grote opgave staat. Na de oogst van dit jaar is een grotere export naar buiten de Europese Unie noodzakelijk, benadrukte Van den Berg. Nederland draagt daar een aardig steentje aan bij. Het aandeel van de bestemmingen buiten de Europese Unie verdubbelde bijna van 10% in 2016 tot 18% dit jaar, althans afgemeten tot week 44. Dat weegt echter niet op tegen de stroeve afzet van dit moment. Tot en met de eerste tien weken van dit afzetseizoen loopt de Nederlandse perenexport achter op vorig jaar. Naar China en Duitsland is meer uitgevoerd, maar naar Polen aanzienlijk minder, lichtte Van den Berg toe.

Afzetmogelijkheden Colombia
Landbouwminister Schouten heeft op 28 november in Colombia de handelsovereenkomst getekend voor export van appels en peren naar dat land. Daarmee zijn de exportmogelijkheden van Nederlandse appels en peren verder verbreed.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 december 2018 - 16:14