In circa de helft van de gemeten supermarkten uit de NFO-kwaliteitsmonitor is de Conference-hardheid lager dan 4,0 kg/0,5cm2. Dit seizoen lijkt het Conference-uitstalleven sowieso minder sterk te zijn.  Daardoor verliezen deze peren snel aan uiterlijke kwaliteit door vele krassen en vegen op de schil die veelal in de keten ontstaan. Ruim 20 procent van de gemeten winkels behaalde niet eens een gemiddelde hardheid van 2 kg/0,5 cm2 , dit waren dan ook zeer slechte partijen.
Elstar scoorde deze ronde een stuk beter. Ruim 80 procent van de gemeten supermarkten verkocht prima Elstar met een gemiddelde hardheid van boven de 5,0 kg/cm2. Bij aankoop hadden de meeste partijen voldoende bloskleur.  Bij veel partijen is een enkele appel met lichte aantasting van schilvlekjes te zien. Het eindresultaat van het uitstalleven is op het moment van uitbrengen van dit bericht nog onbekend.
De Jonagold kenmerkt zich door de enorme uiterlijke diversiteit. Er zijn volledig rode mutanten en daarnaast matig tot onvoldoende gekleurde  Jonagold aangekocht. De gemeten hardheden zijn veelal redelijk goed, maar wel met een grote spreiding tussen de individuele appels. 

NFO kwaliteitsmonitor
De NFO monitort al jaren de kwaliteit van het Nederlandse hardfruit bij een vijftigtal supermarkten in heel Nederland. Dinsdag 16 februari heeft de NFO weer een winkelmonitoring laten uitvoeren. Fruittelers en fruitadviseurs (CAF, Agrifirm en Fruitconsult) kopen de Nederlandse hoofdrassen zoals Elstar, Conference en Jonagold. Deze worden vervolgens direct beoordeeld op de kwaliteit. De Elstar en Jonagold worden na een week uitstal bij 18 graden Celsius nog een keer beoordeeld. Dit is om de houdbaarheid bij de consument thuis te meten en te beoordelen.

In onderstaande grafieken ziet u het hardheidsverloop bij Elstar en Conference gedurende het afzetseizoen in de verschillende jaren. Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 februari 2016 - 14:43