De afgelopen maanden zijn er opvallend meer leveringen van appels en peren aan de voedselbanken gedaan dan in de eerste helft van het afzetseizoen. In het kader van de Europese interventiemaatregelen zijn er bij het ministerie van Economische Zaken tot 8 april 340 meldingen voor appel en peer binnengekomen. Daarmee is 10,7 procent van de nationale enveloppe voor appel en peer – in totaal 22.950 ton – ingevuld. De verdeling appel en peer is ongeveer fiftyfifty.
Tot half oktober werden 202 meldingen voor het uit de markt nemen van appels en peren gedaan, goed voor 9 procent van de nationale enveloppe. Veel van deze meldingen bestonden uit groen/niet oogsten. Het ging vaak om grotere hoeveelheden product.
In de periode van oktober tot januari kwamen geen meldingen binnen bij het ministerie, maar de laatste maanden neemt het aantal meldingen weer toe. Het gaat om vaak kleine hoeveelheden per melding. “Dit wordt voornamelijk veroorzaakt omdat er op dit moment veel leveringen aan de voedselbanken gedaan worden. Deze leveringen worden per distributiecentrum van de voedselbank gemeld en bestaan uit kleinere hoeveelheden product”, verklaart Anne van de Meerakker van het ministerie van Economische Zaken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 april 2016 - 17:08