De Europese Unie stelt vanaf komend schooljaar meer geld beschikbaar voor schoolfruit: de Nederlandse subsidie voor het EU-Schoolfruitprogramma wordt opgeschroefd van 2,9 naar 5,4 miljoen euro. De totale subsidie voor schoolfruit binnen de EU gaat van 90 naar 150 miljoen euro per jaar. Daarnaast neemt de EU vanaf het schooljaar 2014/’15 75 procent in plaats van 50 procent van de financiering voor haar rekening. Dit betekent dat de Nederlandse schoolfruitleveranciers  nog slechts 1,8 miljoen euro hoeven bij te dragen. Het totale budget voor het Nederlandse schoolfruitprogramma komt hiermee uit op ruim 7 miljoen euro.

Nederland moet als EU-lidstaat nog wel een definitief besluit nemen of het doorgaat met de Schoolfruitregeling. Het Nederlandse schoolfruitprogramma draait inmiddels voor het vijfde jaar. Op dit moment doen 1.100 basisscholen mee en loopt er een pilot bij vijftien middelbare scholen. De leerlingen krijgen gedurende twintig weken drie porties groenten en fruit per week. De meeste scholen gaan na de twintig weken zelf door met het aanbieden van schoolfruit. Het effect op de fruitconsumptie en op het voorkomen van overgewicht is echter pas op langere termijn zichtbaar.

De NFO, die mede aan de wieg stond van de huidige Schoolfruitregeling, is blij met het extra geld dat Brussel beschikbaar stelt voor schoolfruit. Ze is ervan overtuigd dat dit positief uitpakt voor de sector.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 januari 2014 - 12:45