De NFO ontvangt regelmatig de vraag of álle Oekraïners in Nederland toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Soms hoor je wel eens dat deze toegang niet geldt voor mensen die uit zogenaamde ‘veilige’ gebieden komen.
Op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïners, hebben alle mensen met een Oekraïens paspoort recht op zorg, onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt. Er is dus geen onderscheid tussen zogenaamde veilige en onveilige gebieden.

In het kader van deze richtlijn, mogen Oekraïense vluchtelingen sinds 1 april 2022 zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland werken. Wel geldt een meldplicht. De mensen moeten zich gemeld hebben bij de gemeente, waarbij ze direct een BSN nummer krijgen. Ten minste twee dagen voor aanvang van de werkzaamheden moet door de werkgever bij het UWV worden gemeld dat de mensen aan de slag gaan. Dat kan via uwv.nl.

Tenslotte: De Oekraïense werknemers zijn verzekerd voor zorg via de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Zij hoeven dus geen zorgverzekering af te sluiten, zie rijksoverheid.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 augustus 2022 - 16:59