Twaalf fruittelers uit Moldavië waren vorige week twee dagen voor een studiereis op bezoek bij DLV Plant. DLV organiseerde deze reis voor de Moldaviërs op verzoek van het Undp (United Nations Development Program). Het bezoek vond plaats in het kader van het project Trade for Aid. Het Undp sponsort de studiereis.

Doel van het bezoek was de Moldavische fruittelers kennis te laten maken met nieuwe ontwikkelingen in teelt en afzet van appels. Specifieke aandacht ging naar het sorteren en opslag van appels en de kwaliteit van fruitbomen en uitgangsmateriaal, zegt Nico de Groot, senior projectmanager international van DLV Plant. Dit bracht het gezelschap bij Veiling Zaltbommel. Daarnaast zijn twee fruittelers met een eigen sortering en opslag; een fruitboomkwekerij; Naktuinbouw en het bedrijf Vermeerderingstuinen Nederland bezocht en maakten de deelnemers kennis met Service2Fruit.

Tot de deelnemende Moldavische fruittelers behoren fruitteeltbedrijven variërend in omvang van 4 tot 200 hectare, zegt De Groot. De Moldaviërs toonden grote belangstelling voor de Nederlandse fruitsector en in het bijzonder in een investering in de sorteerlijnen van Nederlandse origine en de aankoop van virusvrij plantmateriaal. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 28 november 2013 - 10:36