Wilt u meer weten over de kwaliteitsverwachtingen dit seizoen? Speciaal voor NFO leden zijn presentaties te downloaden van Jan Peeters (Fruitconsult) met marktontwikkelingen en teeltadvies voor kwaliteit. En van Alex van Schaik (Wageningen UR/FBR) over kwaliteitsverwachting dit seizoen. Zie ook Fruitteelt 22 2016 voor het artikel over kwaliteit Elstar en Conference.
Klik hier voor de presentatie van Jan Peeters
Klik hier voor de presentatie van Alex van Schaik

Kwaliteitsverwachtingen afzetseizoen 2016-17
De nazomer is nog nooit zo warm en droog geweest als dit jaar. Dit is geen reden tot paniek”, meent Alex van Schaik (FBR/WageningenUR) “in Spanje overleeft Conference ook hoge temperaturen”. De onderzoeker schetst onder meer vanuit de onderzoeksgegevens van Kwalifruit een beeld van kwaliteitsverwachting dit seizoen:
Deze uitzonderlijke zomer heeft soms zelfs al in de pluk een daling in hardheid tot gevolg gehad. Verwachting is dan ook dat variatie binnen partijen groot is. Het inkoelen heeft door de hoge temperaturen en snelle inbreng in sommige gevallen langer geduurd. Verwacht wordt dat de vochtstatus van de peer lager is dan andere jaren. Dit geeft kans op meer gevoeligheid voor sorteerschade. En ook op slappe nekken. Dit laatst kan verergerd worden bij een langere inkoelperiode, waarbij meer vochtverlies optreedt. Mogelijk zal er bij peren vaker inwendig bruin optreden, vooral bij partijen die laat en rijp zijn geplukt. Peren die op tijd geplukt zijn en goed ingekoeld zullen weinig problemen opleveren.De kans op vruchtrot is door de droge pluk naar verwachting niet een groter risico dan andere jaren. Echter blijft dit risico aanwezig bij zwakkere partijen. Bij appel is na een warme periode meer kans op scald. Het middel MCP (bijv. Smartfresh) heeft een positief effect op het tegengaan van scald. Vermoedelijk geldt dit ook voor peer. Een goede luchtcirculatie in de bewaarcel is ook noodzakelijk.
Bij appels is zonnebrand een voorkomend probleem, niet te onderschatten bij de 1e pluk dit seizoen, zelfs op de blosgedeelten. Vooral een risico bij de niet beregende percelen.
Daarbij lijken appels nu meer gevoelig voor CO2 beschadiging, en wordt een lager CO2 gehalte (1%) geadviseerd. Neem voor alle concrete aanpassingen contact op met uw bewaaradviseur.
Advies luidt voor zowel Elstar als Conference om al in december celcontroles uit te voeren, en dit het hele afzetseizoen vol te houden om verrassingen te voorkomen. Door meteen een uitstaltest uit te voeren is het exact duidelijk om wat voor type partij het gaat en welk afzetmoment tot de beste kwaliteit en minste verliezen leidt. 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 4 november 2016 - 13:31