Fruitveiling Zuid-Limburg heeft een waxmachine aangeschaft. De nieuwe machine van de Franse fabrikant Maf Roda, die binnenkort wordt geïnstalleerd, brengt een biologisch waxlaagje aan over de appels. Hierdoor droogt de appel minder snel uit wat het uitstalleven ten goede komt, zegt directeur Michel Schrijnemaekers van Fruitveiling Zuid-Limburg. “Ook ziet een gewaxte appel er mooier uit. Met de aanschaf van deze machine hopen wij deuren te openen naar nieuwe markten, vooral voor  de Joly Red.”

Joly Red is het eerste appelras dat de fruitveiling gaat waxen en verkopen in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië. “In deze gebieden is veel vraag naar gewaxte appels. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden om andere appelsoorten te waxen. De keuze is aan de klant, die bepaalt of de appels al dan niet worden gewaxt.”

De waxmachine vergde een investering van enkele tonnen. Om die reden ging het bestuur van fruitveiling niet over één nacht ijs. “Uiteindelijk geven de marktgeluiden, die aantonen dat er veel vraag is naar gewaxte appels, de doorslag. En we zijn van mening dat we als veiling moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om een hogere prijs te krijgen. De waxmachine kan daar aan bijdragen.”

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 12:58