Wereldwijd is een wedloop gaande tussen technologiebedrijven om de eerste appelplukrobot op de markt te kunnen brengen. Ook Nederland doet hierin mee. Han Smits van Munckhof Fruit Tech Innovators presenteerde in een uitzending van Nieuwsuur afgelopen zondag een prototype van de plukrobot waar zijn bedrijf aan werkt. De plukarm in de uitzending is het tweede prototype en hiermee is de afgelopen weken getest op Proeftuin Randwijk.
“Er is ongelofelijk veel kennis in de markt. Technisch gezien zijn wij ervan overtuigd dat we dit voor elkaar gaan krijgen, maar er gaan gewoon nog heel veel uren in zitten, met name in de ontwikkeling van AI en het bouwen van algoritme”, legt Smits uit. “Binnen drie tot vijf jaar zou er een robot voor de praktijk kunnen zijn, mits er voldoende financiering voor is. Een klein bedrijf als Munckhof kan dit niet alleen trekken.”
Binnenkort verschijnt in Fruitteelt een uitgebreider interview met Smits over dit onderwerp.

Kijk de uitzending van Nieuwsuur terug via npostart.nl, het item over robotisering start na 22 minuten.

Munckhof Fruit Tech Innovators is samen met de NFO betrokken bij het project The next Fruit 4.0, waarin internationaal wordt samengewerkt om technologische ontwikkelingen voor de fruitsector te versnellen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 oktober 2021 - 17:00