Uit heel Europa komen berichten over schade binnendruppelen. Hieronder een overzicht van het laatste nieuws uit de verschillende landen.

België
Net als uit Zuid-Limburg  in Nederland komen uit België verontruste berichten over nachtvorstschade. Op sommige plaatsen in de omgeving van Sint Truiden, onder andere op de proeftuin van PCfruit daalde de temperatuur tot ver onder  -5 graden Celcius. Telers in de omgeving van Hoeselt , Borgloon, Rummen en Nieuwerkerken probeerden met vuurpotten, maar ook met het in brand steken van strobalen en  met de inzet van een helikopter de bloesem te beschermen. De rook bleef nog tot lang in de ochtend hangen.
Bloesemblaadjes van Jonagold/Jonagored zijn bruin verkleurd en de vruchtschil van jonge peertjes laat los. Vruchtbeginsels van kersen zijn zwart.  Onderzoeker Tom Deckers spreekt over “ernstige schade bij appels en peren” en over “een complete ramp voor de kersen”.

Polen
In Zuid-Polen is een halve meter sneeuw gevallen en zaten dinsdag 160.000 huishoudens zonder stroom. De temperatuur daalde daar in een fruitteeltgebied  tot -5 graden Celcius. De koudste nacht voor Zuid-Oost Polen wordt echter verwacht voor komende nacht (van donderdag op vrijdag). De temperatuur kan dalen tot -7 graden Celcius.

Oostenrijk
De Oostenrijkse fruitteelt is voor het tweede jaar op rij opnieuw getroffen door zware sneeuw. Op Facebook toont een fruitteler van Bioobst Weichhart uit Pölten zichtbaar aangeslagen hoe de sneeuw de bloesem volledig bedekt heeft. Als de bloesem deze sneeuwval al overleeft is het nog de vraag of er nog iets van de bestuiving terecht komt, meldt hij. Voor komende nacht wordt in Oostenrijk namelijk opnieuw vorst verwacht van -7 graden Celcius en kouder.
Een Oostenrijkse druiventeler deed via Facebook een oproep aan vrijwilligers om vandaag (donderdag) te komen helpen zijn druivenaanplant onder folie te bedekken. Hij heeft laten weten dat zijn oproep goed heeft gewerkt.

Foto: Stro-balen, klaar om in brand te steken

Hongarije
In Hongarije is eveneens sneeuw gevallen bij een vruchtmaat van 10-12 mm bij peer en heeft het ook gehageld meldt Jos de Wit, adviseur bij Fruitconsult

Kroatië
Ook vanuit Kroatië duiken onheilspellende beelden op (zie hieronder)…..Klik hier voor meer beelden.

Duitsland
Ook in Duitsland heeft het in verschillende fruitteeltregio’s gevroren.

Frankrijk
Ook in Frankrijk daalde de temperatuur onder nu. Op Facebook staan mooie foto’s van nachtvorstberegening en vuurpotten in wijngaarden in Auxerre, Midden-Frankrijk.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 april 2017 - 17:35