Voor veel fruittelers was het afgelopen nacht een kort nachtje en ook de komende nachten beloven weinig nachtrust. Veel telers werden heen en weer geslingerd tussen wel of niet in actie komen met nachtvorstbestrijding. De temperatuur daalde op verschillende plaatsen tot net onder het vriespunt, maar dankzij toenemende bewolking steeg de temperatuur korte tijd later weer tot net boven het nulpunt. Op andere plaatsen zakte de temperatuur toch te ver om niets te doen. In zowel de Betuwe, Utrecht als Flevoland hebben diverse telers moeten beregenen of hebben ze op een andere manier hun gewas tegen vorstschade beschermd.

Veel telers zetten producten als Frostect (Plant Health Cure) en Frozil (Globachem) in om de bloesem en jonge vruchtjes beter weerbaar te maken tegen lage temperaturen. Bij Plant Health Cure was de afgelopen dagen duidelijk een grote vraag merkbaar van telers naar Frostect. Uit alle delen van het land komen de aanvragen binnen.

Voor de komende twee nachten, woensdag en donderdag, wordt in grote delen van het land (uitgezonderd de kustregio’s) lichte tot matige nachtvorst verwacht. Lokaal kan de temperatuur zelfs tot -5 °C à -6 °C dalen. Opvallend voor de tijd van het jaar is de noordelijke stroming waarmee koude poollucht ons land bereikt. Het gaat dus om aangevoerde koude. Typerend voor polaire lucht is de oplevende buiigheid overdag, maar ook heldere koude nachten. Wanneer ’s avonds de wind wegvalt en de bewolking oplost, kan het uiteindelijk flink afkoelen. Voor de meeste telers wordt het de komende nachten dus nog extra nachtdiensten draaien.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 april 2017 - 18:52