Een goede appel maakt nog geen goede boom. Deze creatieve wijsheid van boomkweker Han Fleuren vatte het teelttechnische deel van de studiedag over Natyra in een zin samen. Maar het kan wel, zo blijkt op het biologische blok van PPO in Randwijk. Als het goede bomen aan niets ontbreekt, is een productie van 45 ton per hectare mogelijk.
Een goede appel verkoopt zichzelf; dit zou zeker voor dit resistente ras op kunnen gaan. Want dat het uit oogpunt van de consument een goede appel is, staat buiten kijf. Op 23 augustus kregen alle deelnemers een doosje bijzonder smakelijke en harde appels mee; de laatste van de oogst van vorig jaar. En dat zonder SmartFresh, dat in de biologische teelt niet is toegelaten.
De afzet zou zeker geen probleem moeten zijn, omdat de markt vanaf mei een gapend gat is, dat tot nu toe grotendeels met overzeese biologische appels wordt ingevuld. Eigenaar Fresh Forward heeft dan ook niet gekozen voor een strakke regie bij de afzet. Vooral niet-biologische telers uitten daar hun zorgen over. “Want wie vecht er straks uit gezamenlijk eigenbelang voor de afzet van mijn appels”, zo vroeg een van hen zich af. Een uitgebreide reportage over deze studiedag komt in het themanummer over nieuwe rassen, dat binnenkort uitkomt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017 - 17:55