Nederland en Duitsland hebben de oogstprognose voor appel en peer vanwege droogteschade naar beneden bijgesteld. België deed dit al eerder en presenteerde op Prognosfruit al de definitieve cijfers. Nederland gaat uit van een oogstreductie van 10 procent, zowel voor appel als voor peer, ten opzichte van de eerder gepresenteerde cijfers. Na bijstelling van de raming is de nieuwe prognose 358 miljoen kg peren (was 398 miljoen kg) en 233 miljoen kg appels (was 259 miljoen kg).
Duitsland komt voor appel uit op een nieuwe oogstprognose van 934 miljoen kg. Dat is 56 miljoen kg minder dan op Prognos werd gemeld (990 miljoen kg). Bekijk in onderstaande tabel de oogstprognose per ras.

Italië: optimisme over komend seizoen
Gerhard Dichgans, directeur van het VOG Consortium, is optimistisch over komend seizoen: “De afgelopen maanden hebben we een belangrijke les geleerd, die we niet moeten vergeten: ondanks de torenhoge prijzen in Europese supermarkten bleef de consumptie op peil. Dat geeft me het vertrouwen voor komend seizoen: als prijzen weer naar het normale niveau gaan, komt de consumptie ook weer op gang. De hoge prijzen van het afgelopen seizoen moeten we vergeten, maar ik verwacht niet dat de prijzen in elkaar zullen klappen en zo laag worden als drie of vier jaar geleden.” De oogst in de ‘oude’ EU-lidstaten wordt 5 tot 6 procent lager geraamd dan het gemiddelde over 2014-2016. Dichgans verwacht dan ook een meer uitgebalanceerde markt. De grootste vraag zal zijn hoe de Mediterrane markten, waar voorheen de overtollige appels vanwege de Russische boycot naartoe gingen, zullen gaan reageren. Het belangrijkste is de markten weer te herstellen, waar afgelopen seizoen geen appels voor beschikbaar waren.

Het VOG Consortium verwacht van haar ledencoöperaties een oogst van in totaal 550 miljoen kg appels voor de verse markt. Dat is 17 procent meer dan in 2017, maar minder dan in het recordjaar 2016 toen meer dan 600 miljoen kg appels werden geoogst.
De eerste Gala’s kwam in de tweede week van augustus al op gang op de laaggelegen percelen en gaat nu over naar de hoger gelegen percelen. Gedurende de hete weken in juli en begin augustus vertraagde de vruchtgroei wel wat, maar ondanks dat is de vruchtmaat weer zoals normaal. In 2017 was de vruchtmaat kleiner dan normaal.
Dit jaar is er geen recordoogst vanwege de sterke rui en omdat in sommige boomgaarden in de valleien maar weinig vruchten per boom hangen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 augustus 2018 - 17:48