De oogstramingscommissie heeft op 18 juli 2017 de hardfruitoogst in Nederland vastgesteld. Vergeleken met 2016 zullen er dit jaar 26 procent minder appels (oogstraming van 234 miljoen kg) geplukt worden en 18 procent minder peren (oogstraming van 307 miljoen kg). Op 3 augustus zijn hier de ramingscijfers van Kanzi aan toegevoegd.
–> Klik hier om de oogstramingstabel te bekijken <–

De raming is gebaseerd op de telling op 50 fruitbedrijven door Delphy en op de areaalgegevens van het CBS, afkomstig uit de Gecombineerde Opgave. Bij de spreiding van de bedrijven is extra geteld in de gebieden met veel nachtvorstschade; Zuid-Limburg, Zeeland en Gelderland.
Bij appel valt de sterke reductie van de Junami-oogst op. De raming van de Kanzi-oogst is nog niet gereed. Bij peer is er een fors kleinere raming van Doyenné du Comice (-53%). Van Xenia wordt juist een goede productie verwacht.
De kwaliteit van het product is in zijn algemeenheid goed. Er is opvallend weinig hagelschade; bij de OFH zijn tot nu toe slechts 27 meldingen binnengekomen. Ook is er zeer weinig schade van de perenbladvlo. Wel heeft de appelbloesemkever op diverse appelpercelen schade veroorzaakt.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 augustus 2017 - 09:46