Fruittelersorganisatie NFO pleit al enige tijd voor minimumlonen in de gehele EU gekoppeld aan de welvaart van het land. Volgens de branche-organisatie NFO is het heel vreemd dat niet elk EU-land een wettelijk minimumloon kent. Daardoor is er sprake van oneerlijke concurrentie tussen de EU-landen. De NFO kan zich achter het idee van Michiel Servaes, Tweede Kamerlid voor de PvdA, scharen voor het invoeren van een systeem met relatieve minimumlonen voor alle landen van de Europese Unie.

Onder meer in Duitsland ontbreekt een minimumloon, waardoor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt voor 3 tot 4 euro per uur kunnen werken. Volgens de NFO kunnen andere landen daar niet tegenop concurreren. De Duitse groenten- en fruittelers maken daar ook gebruik van.

De NFO stelt zich op het standpunt dat, als er sprake is van een munt in de vorm van de euro, er ook sprake moet zijn van een gezamenlijk sociaal beleid. Alleen door gezamenlijk een beleid te voeren, kan in Europa ook een stabiele economie gerealiseerd worden. Het minimumloon moet echter niet overal hetzelfde zijn. Dat moet afhankelijk zijn van de levensstandaard in het betreffende land.

 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 5 april 2013 - 14:00