Het kabinet wil de btw op bronwater en suikervrije frisdranken afschaffen. Dat staat in het concept van het Nationaal Preventieakkoord dat eind vorige week via het AD uitlekte. Dit voorstel staat in schril contrast met het besluit om de btw op groenten en fruit te verhogen van 6 naar 9 procent.
De NFO is altijd groot voorstander geweest van het afschaffen van btw op suikervrije frisdranken, zoals fruitsappen en is dan ook blij met het nieuwe voorstel. Maar ook het eten van vers fruit heeft een gunstig effect op de volksgezondheid. Het verhogen van de btw op groenten en fruit heeft juist een omgekeerd effect en is dan ook een doorn in het oog van de NFO. Ook vers fruit verdient het nultarief.

In het Nationaal Preventieakkoord hebben de levensmiddelenindustrie, horeca, onderwijs-, sport- en zorgorganisaties, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid de ambitie vastgelegd om te zorgen dat in 2040 het percentage mensen met (zwaar) overgewicht is teruggebracht naar het niveau van 1995. In 2040 moeten alle Nederlanders volgens de Schijf van Vijf eten, meer water en calorieloze dranken drinken en niet meer calorieën binnenkrijgen dan past bij de leeftijd en lengte.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 september 2018 - 19:24