Begin mei meer nieuws over onbewerkte mesteisen
De GlobalGap-organisatie in Keulen beslist begin mei of, in versie 5 van het certificaat, onbewerkte mest tot zestig dagen voor de oogst mag worden uitgereden. Voor dit jaar is een praktische oplossing gevonden om tot 1juli onbewerkte mest te kunnen uitrijden. In versie 5 van GlobalGap is opgenomen dat onbewerkte organische mest in houtige gewassen mag worden toegepast tot het begin van de bloei. De NFO heeft hiertoe contact opgenomen met de nationale technische werkgroep van GlobalGap. In overleg met deze werkgroep is een voorstel ingediend bij GlobalGap in Keulen. Het voorstel betreft het verzoek om onbewerkte, dierlijke mest te mogen toedienen tot zestig dagen voor de oogst, mits de mest wordt ondergewerkt. Dit is in Nederland verplicht. De NFO acht dit een verantwoorde en praktische werkwijze omdat fruitgewassen niet de hoogste risico-gewassen zijn. 
 
Werkwijze 2016
Versie 5 van het GlobalGap-certificaat is pas op 1 juli 2016 verplicht. Tot die datum mogen de telers nog werken onder versie 4 die de afgelopen 4 jaar werd toegepast. Dit betekent dat de beperkingen van versie 5 pas vanaf 1 juli 2016 van kracht zijn.
De praktische werkwijze verloopt als volgt: vanaf 1 mei vinden audits plaats conform de eisen van versie 5. Audits die tussen 1 mei en 1juli plaatsvinden worden pas formeel na 1 juli. In voorkomende gevallen moeten telers hun certificeerder verzoeken om de versie voor hun bedrijf pas op 30 juni formeel te maken. De certificeerders worden van deze werkwijze op de hoogte gesteld. Zodra hiermee problemen optreden in de praktijk, hoort de NFO die graag van u zodat dit nader kan worden afgestemd.
In de praktijk komt het er op neer dat de sector dit jaar nog tot 1 juli mest kan uitrijden. Houd daarbij wel zoveel mogelijk de zestig-dagenregeling aan.
Bij positief besluit over de aanpassing vanuit Keulen is  het ook in versie 5 geregeld.
 
 

 

Dit bericht is geplaatst op woensdag 20 april 2016 - 09:16