Geert en Nel de Weert in Rossum ontwikkelden in samenwerking met AB Breeding uit de Kwakel de herfstframbozenrassen Imara, Kweli en Kwanza. Deze frambozen lenen zich voor een teelt met een overwinterende scheut. Bij teler De Weert konden een veertigtal telers eind september zien hoe deze drie rassen op praktijkschaal presteren. De Productcommissie Houtig Kleinfruit had de excursie georganiseerd.

Kweli en Imara komen beide voort uit kruisingen met Polka. Beide rassen komen iets later, respectievelijk tien en vijf dagen, in productie dan Polka. Kwanza daarentegen komt circa drie tot vier weken later in productie. Volgens De Weert is het een uitdaging om op 15 augustus Kwanza te kunnen plukken. Doordat Imara en Kweli Polkabloed in zich dragen, is het risico dat deze frambozen na bewaring iets donkerder doorkleuren. Kwanza blijft lichter van kleur.

Het voordeel van Kweli is dat deze framboos uitstekend zijn kwaliteit behoudt. Voor de export en retail is dit een geschikt ras. Imara blinkt uit vanwege de vrij grote producties, helaas is dit wel het ras met de minste smaak. Kwanza is om te zien erg mooi, maar heeft als nadeel dat de vruchthuid wat week is waardoor hij vrij snel kan beschadigen.

 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 5 oktober 2012 - 12:00