Tijdens Dé Appeldag vond de tweede NFO-bijeenkomst voor jongeren plaats. Na een gezamenlijke lunch gaf Patricia Hoogervorst, innovatiemakelaar bij de NFO, een kijkje in het project Fruit 4.0. en de mogelijkheden die dit biedt voor de fruitsector. Aan de hand van de stelling ‘Fruit telen is binnen tien jaar geautomatiseerd precisiewerk’ ontstond een discussie. De jongeren verwachtten dat precisietechnieken, bijvoorbeeld om ziekten en plagen te detecteren, zich snel zullen ontwikkelen. Meekijken in de boomgaard, zal echter altijd nodig blijven. De tweede stelling luidde ‘De combinatie van technologie, data en algoritmes zullen processen in teelt en keten binnen 5 jaar drastisch veranderen’. Hierop reageerden de jongeren dat ze dat moeilijk konden inschatten. Ze waren ervan overtuigd dat de ontwikkelingen elkaar snel gaan opvolgen, maar konden moeilijk inschatten welke technieken over vijf jaar al bruikbaar en betrouwbaar genoeg zijn voor de fruitteelt.

Na de presentatie van Patricia Hoogervorst, ging de groep onder leiding van René Bal van Delphy naar de demonstraties van fruitvision. De bodemscanner van Fleuren en de bomenscanner werden uitgebreid bekeken en besproken. De bijeenkomst werd afgesloten met een oproep om mee te denken over mogelijkheden op het gebied van innovaties.

De volgende NFO-bijeenkomst voor jongeren zal plaatsvinden in het najaar. Wil je op de hoogte blijven van het jongerenprogramma of wil je deelnemen aan de Whatsapp-groep voor jongeren? Meld je dan aan bij Mariëlle Mulder via mmulder@nfofruit.nl.

Dit bericht is geplaatst op maandag 10 juli 2017 - 11:58