Boeren krijgen een eigen meldlijn waar zij anoniem kunnen melden dat zij worden afgeknepen door supermarkten of andere afnemers van hun producten. Dat heeft minister Schouten van Landbouw gezegd op NPO Radio 1. Klik hier om het item terug te luisteren. Zij wil misbruik door grote marktpartijen ‘zoals een bepaalde supermarktketen’, aanpakken. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt hier een rol in. Schouten begrijpt dat boeren dit probleem niet altijd zelf in de openbaarheid kunnen aanpakken. “Want als je over je afnemer gaat klagen, kan het zijn dat je heel snel klaar bent”, zegt zij.
NFO-directeur Siep Koning: “Het is belangrijk dat agrarische ondernemers een eerlijke beloning krijgen voor hun producten. De NFO juicht de maatschappelijke discussie en de aandacht van minister Schouten voor dit onderwerp toe. Hier hoort ook bij dat misstanden op een veilige manier kunnen worden gemeld.”
Het is de bedoeling dat in de hele keten tussen boer en de uiteindelijke consument zichtbaar wordt wie wat aan welke groenten- of vleesproducten verdient. Zo wil Schouten boeren ‘weerbaarder’ maken, zodat zij samen tegen machtsmisbruik of oneerlijke prijzen kunnen optreden.
Aanleiding van het interview met Schouten is het grootste opinieonderzoek ooit onder agrariërs naar de toekomst van de landbouw van dagblad Trouw onder 2200 boeren. Het merendeel van de ondervraagden is afkomstig uit de akkerbouw en veehouderij. Er zijn slechts 77 fruittelers geënquêteerd. De stemming onder fruittelers verschilt niet ten opzichte van de geïnterviewden in andere agrarische sectoren laat Jan Geelen van Geelen Consultancy – dat het onderzoek uitvoerde – desgevraagd weten.

NFO in het nieuws
NFO-Productgroep-voorzitter Bert den Haan werd vandaag geïnterviewd door RTL over deze kwestie. De uitzending zal a.s. weekend plaatsvinden. Zo snel als bekend is wanneer dit item wordt uitgezonden, wordt er een link aan dit bericht toegevoegd.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 juni 2018 - 14:42