De appelproductie in de EU-27 wordt geraamd op 9.739.000 ton, die van peren op 2.060.000 ton. Bij appels is sprake van een relatief kleine oogst die 9 procent lager uitvalt dan vorig jaar en 7 procent lager dan het gemiddelde over 2009 tot en met 2011. Bij peren is ook sprake van een kleine oogst. Zelfs de kleinste in de EU-27 van de laatste tien jaar. De raming is 22 procent lager dan de productie van vorig jaar en 18 procent minder dan de gemiddelde productie van 2009 tot en met 2011.

Naast de hoeveelheid productie in de EU zijn voor een goede vermarkting van onze appels en peren ook andere uitgangspunten belangrijk.

Wat appels betreft is het gunstig dat de voorraden in Europa van overzees fruit kleiner zijn dan in andere jaren. Er is minder naar de EU geƫxporteerd en de afzet verliep vlotter. Daarnaast is er een verschil in uitgangspunt tussen West- en Oost-Europa. West-Europa heeft echt een kleine oogst die leidt tot een vlottere afzet in de herfst. Voor Oost-Europa is dit duidelijk anders omdat Polen toch een grote appeloogst heeft. Gunstig blijft voor de afzet in West-Europa het lage volume appels.

Ook gunstig voor de afzet van ons fruit is dat er geen voorraden appelsapconcentraat zijn. Dit houdt in dat er een redelijke en stabiele prijsvorming verwacht mag worden voor het industriefruit. Wel wordt er vanaf maart 2013 een iets grotere import verwacht van appels uit het zuidelijk halfrond.

Voor peren is in bijna alle Europese landen de oogst heel laag, in het bijzonder in Nederland en Frankrijk. Net als bij appels verwacht men dat in het voorjaar de kleinere Europese oogst leidt tot meer import uit het zuidelijk halfrond.

Helwig Schwartau (Bureau AMI in Hamburg) waarschuwde op het Prognoscongres voor een hoger prijsniveau bij het begin van het afzetseizoen voor peren. Bij de rassen Guyot en Limonera is hier al sprake van. Hij adviseerde om vanaf het begin van het seizoen product te verkopen. “Denk aan de gang van zaken bij de perenafzet in het seizoen 2010/2011”, aldus Schwartau.

 

Herman Bus, hbus@nfofruit.nl

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 10 augustus 2012 - 15:30