Appeltelers in Nieuw-Zeeland verwachten voor het eerst weer wat winst te maken dankzij stijgende appelprijzen in met name Europa. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van landbouw op basis van zijn analyses. De vraag uit Europa compenseert dit jaar de beperkte export naar Aziatische bestemmingen, die op de langere termijn zal stijgen.

 

Het afgelopen seizoen begon voor Nieuw-Zeelandse telers met een koud voorjaar en een zomer met weinig zonuren. Dit resulteerde in een late oogst met een kleinere vruchtmaat. Desondanks waren de kleuring en de kwaliteit uitstekend.

Vanwege de late oogst was de voorsprong op andere exporterende landen richting Aziatische bestemmingen kleiner dan in andere jaren en daarmee ook de uitvoer. Op de Europese markt lijkt er juist meer ruimte te zijn voor Nieuw-Zeelands product, mede door een kleinere aanvoer van appels uit andere landen van het Zuidelijk Halfrond. De prijzen liggen op een hoger niveau en compenseren de hoge koers van de Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de euro en het Britse pond.

 

Meer hierover is te lezen in het rapport Horicultural Monitoring 2012 .

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 augustus 2012 - 19:30