Het Amerikaanse Highbush Blueberry Council (USHBC) heeft aangekondigd 1 miljoen dollar te willen investeren in onderzoek naar de gezondheidseffecten van blauwe bessen. Ook de blauwe bessensector in Chili en Canada sponsoren dit onderzoek. Ze gaan daarvoor de komende drie jaar een samenwerking aan met twee internationaal gerenommeerde onderzoekers. Dat meldt The Global Fruit .

 

Het onderzoek richt zich met name op de effecten op het metaboolsyndroom, ofwel het insulineresistentiesyndroom. Symptomen hiervan zijn een verhoogde bloeddruk, suikerziekte, een verhoogd cholesterol en overgewicht.

Van de blauwe bessen uit New Jersey is al eerder bewezen dat ze hoge gehalten aan anti-oxidanten bevatten en daardoor een positief effect op de gezondheid hebben. Dankzij dit feit is de afzet van blauwe bessen flink gestegen. Maar nu de producties stijgen, zoekt de sector naar nieuwe gezondheidsvoordelen om de markt verder te kunnen uitbreiden.

Ondanks dat er al tientallen onderzoeken zijn uitgevoerd naar de gezondheid van blauwe bes, wil het USHBC opnieuw onderzoek uitvoeren om zeker te zijn van de gezondheidsclaims die het maakt. Voor het onderzoek is al een nepblauwe bes ontwikkeld die gaat dienen als placebo. In het onderzoek wordt gewerkt met gevriesdroogde blauwe bessen zodat per deelnemer de hoeveelheid ingenomen blauwe bes hetzelfde is.

 

Dit bericht is geplaatst op woensdag 1 mei 2013 - 19:30