In het kader van de veiligheidscampagne ‘Altijd Alert’ analyseerde Stigas 63 bedrijfsongevallen in de agrarische sector en aanverwante bedrijven in de periode december 2010 tot en met mei 2012. “Hieruit bleek dat 92% van de ongevallen was te voorkomen,” geeft Peter Tamsma, stafmedewerker bij Stigas, aan. Slechts 8% was pure pech of onoplettendheid.

Bijna 70% van de ongevallen kwam door een organisatorische fout al dan niet in combinatie met pech/onoplettendheid of een technische fout. 44% van de ongevallen had te maken met een technische fout in combinatie met een organisatorische fout, pech/onoplettendheid of achterstallig onderhoud. De meeste ongevallen gebeurden bij hoveniersbedrijven (35%) en in de glastuinbouw (19%). In de fruitteeltsector werd geen ongeval geanalyseerd.

Ongelukken met machines (inclusief arbeidsmiddelen en gereedschap) stond met bijna de helft bovenaan de lijst. Op nummer 2 stond vallen (25%). Tamsma: “Wat opvalt in de cijfers en vaak ook onderschat wordt, zijn vallen en vallende voorwerpen.” Van machines weet iedereen dat ze onveilig kunnen zijn bij verkeerd gebruik. Vallen wordt nogal eens vergeten, terwijl de gevolgen relatief groot kunnen zijn.

Binnen de analyses werd de hand (41%) het meest verwond. Ruim daaronder volgen rug en been in respectievelijk 14% en 13% van de ongevallen. “Overigens zijn veel gevallen niet sector gerelateerd,” aldus Tamsma. “Bijvoorbeeld iemand op weg naar de kantine bedenkt zich, draait zich om en verdraait zijn enkel. Dit kan overal gebeuren.”

In 2011 gebeurden er in de agrarische sector 21 ongelukken met dodelijke afloop. Eind vorige week vond er een ongeval plaats op het sorteerbedrijf van Vogelaar Vredehof (voorheen Frutéra Crop) op de dependance in Enspijk waarbij een werknemer tussen de sorteermachine knel raakte. Hij hield er ‘slechts’ een gebroken sleutelbeen aan over.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 juli 2012 - 16:30